Day

2 huhtikuun, 2022

Jyväsjärven rannalla oleva Hotelli Alba tarjosi upeat puitteet Keski-Suomen Nuorisovaltuustolle,  joka yli kahden vuoden etätapaamisten jälkeen tapasi toisensa. Huhtikuun ensimmäinen viikonloppu oli täynnä iloisia kasvoja, kun viimein päästiin luomaan yhteishenkeä ryhmälle sekä keskustelemaan kasvotusten Keski-Suomen liiton ja hyvinvointialueen asiantuntijoiden kanssa.

Päivien aikana koottiin myös nuorten ajatuksia hyvinvointialueen aluevaltuustolle strategiatyön pohjaksi. Nuorilla olikin paljon sanottavaa mielenterveyspalveluista sekä nuorten aidosta kohtaamisesta ja kuulemisesta. Myös päihteet, tasa-arvo ja seksuaalikasvatus ovat aiheita, joista nuorisovaltuutetut kertoivat useamman nuoren toivovan saada lisätietoa sekä mahdollisuuksia keskustella asiantuntijoiden kanssa.

Lauantaina siirryttiin Jyväskylän Veturitalleille, jossa katseet käännettiin toukokuussa järjestettävään Nuorisofoorumiin. Nuoret ja päättäjät yhteen kokoavassa tilaisuudessa käsitellään muun muassa Hyvinvointia!-pelin tuloksia. Pelin kautta yli 1000 keskisuomalaista nuorta on päässyt kertomaan näkemyksiään nuorten hyvinvoinnin edistämiseen. Näitä nuorten ajatuksia on hyödynnetty lisäksi nuorille suunnatun omaksi.fi sivuston suunnittelussa, jonka muotoilua tehdään kevään aikana yhdessä nuorten kanssa. Myös maakunnallinen nuorisovaltuusto kertoi viikonlopun aikana ajatuksiaan sivustosta. Nuoret pitivät ajatusta nuorille suunnatusta omasta virtuaalisesta sosiaali- ja terveyspalvelusta oikein hyvänä, mutta erityisesti visuaalisuuteen ja käytettävyyteen tuli paljon tässä vaiheessa kommentteja. Toiveena olikin, että nuoret pääsisivät vielä testaamaan sivustoa ennen sen käyttöönottoa.

Maakunnalliset nuorisovaltuustot ympäri Suomen vaativat uuden, matalan kynnyksen palvelun käyttöönottoa

Nuorilta itseltään on myös noussut yksi konkreettinen uusi idea, joka olisi ratkaisu usein puheissa nousevaan matalankynnyksen mielenterveyspalvelun puutteeseen. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että 20–25 prosenttia nuorista kärsii erinäisistä mielenterveydenhäiriöistä. Myös koronapandemia on kiihdyttänyt näiden ongelmien kasvua. Tästä huolimatta mielenterveys on nuorten mielestä keskustelunaiheena yhä tabu ja sen elämänmittainen seuranta ja hoito eivät tunnu saavan samalla tavalla huomiota kuin fyysisestä terveydestä huolehtiminen.

Näistä asioista keskusteltiin syksyllä maakunnallisten nuorisovaltuustojen MAHKU21-tapahtumassa Joensuussa, jossa Keski-Suomesta oli oma edustus. Maakunnalliset nuorisovaltuustot vaativat, että perinteisten kouluterveystarkastusten rinnalle tuodaan säännölliset mielenterveystarkastukset, joissa nuorten on mahdollista käsitellä henkistä kasvuaan ja mielenhyvinvointinsa tasoa turvallisen alan ammattilaisen kanssa.

Keski-Suomen Nuorisovaltuusto haastaakin nyt myös Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuutetut ottamaan tämän nuorten esittämän ratkaisun välittömästi käsittelyyn!

 

Lisätietoa Keski-Suomen Nuorisovaltuustosta TÄÄLTÄ