Tutut kasvot luotsaamaan Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanketta

Nuorten Suomi sai tutut kasvot ja vahvaa osaamista nuorten osallisuuden edistämiseen, kun Laura Saartoala aloitti elokuun alussa osallisuuden asiantuntijana Nuorten Suomella. Hänen vastuulleen kuuluu Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke, jota toteutetaan yhdessä Nuorten Akatemian ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton kanssa. 

Saartoala on Nuorten Suomelle jo valmiiksi tuttu, sillä hän on työskennellyt Nuorten Suomella vuosina 2017-2018. Hänellä on kokemusta maakunnallisen nuorisovaltuuston ohjaajana toimimisesta ja kuntien osallisuustyön tukemisesta Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. Lisäksi hän on tehnyt töitä osallisuuden parissa Tampereen kaupungilla.

Selvitimme mitä Lauran työhön kuuluu ja mitä tämmöisessä valtakunnallisessa hankkeessa oikein käytännössä tehdään.

Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke starttasi loppukeväästä. Mitä ensimmäisten kuukausien aikana on tehty?

– Aluksi hyvinvointialueista on luotu tilannekuva tapaamalla hyvinvointialueiden osallisuuden parissa toimivia henkilöitä. Syyskuuhun mennessä vain kaksi hyvinvointialuetta on enää tapaamatta.

– Näiden tapaamisten jälkeen yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa on alkanut konkretisoitumaan. Hankkeessa annetaan tukea esimerkiksi alueellisten nuorisovaltuustojen perustamiseen ja toimintaan, rakennetaan verkostoja osallisuuden parissa toimivien välille sekä tuetaan hyvinvointialueisen operatiivista ja luottamusjohtoa nuorten osallisuuden edistämiseksi.

Kerro jotain esimerkkejä hyvinvointialueille annettavasta tuesta?

– Tänä syksynä hyvinvointialueilla kokeillaan erilaisia nuorten kuulemiseen tarkoitettua menetelmää. Esimerkiksi Kainuussa ja Pohjois-Savossa nuorten ajatuksia kerätään Digiraadilla. Teemoina Digiraadissa ovat muun muassa hyvinvointialueen strategiat ja osallisuusohjelmat tai -suunnitelmat. 

– Erätauko-keskustelut kokoavat taas nuoret ja päättäjät yhteen muun muassa Itä-Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä. Erätauko-keskusteluun kutsutaan eri taustoista tulevia nuoria ja aikuisia yhteen keskustelemaan ja luomaan yhteistä ymmärrystä eri teemoista. Keskustelun yhteenvetoa hyödynnetään hyvinvointialueen työssä.

– Pohjois-Savossa kokeillaan Digiraadin lisäksi Vaikuta!-teemapäivää viidellä eri paikkakunnalla. Vaikuta!-teemapäivissä nuoret pääsevät vaikuttamaan niin kunnan kuin hyvinvointialueen aiheisiin. Lisäksi päivissä nuoret ja päättäjät pääsevät kohtaamaan. Lisäksi Pohjois-Savon yläkouluille ja toiselle asteelle tarjotaan mahdollisuus pelata Pohjois-Savoon räätälöityä Hyvinvointia!-peliä.

Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke koordinoi kahta verkostoa. Mitä eroa näillä verkostoilla on?

– Meillä on omat verkostot nuorten osallisuuden parissa työskenteleville sekä nuorille. Nuorten hyvinvointialue -verkostossa on mukana niin hyvinvointialueiden osallisuudesta vastaavia kuin muitakin nuorten alueellisen osallisuuden parissa työskenteleviä. Nuorten verkostossa on mukana alueellisten nuorisovaltuustojen puheenjohtajat. Molemmat verkostot kokoontuvat noin kerran kuukaudessa.

– Nuorten hyvinvointialue-verkostoon voi liittyä tätä kautta:

Haluatko vielä lisätä jotain? 

– On mahtavaa olla mukana rakentamassa hyvinvointialueita nuorilähtöisiksi. Uutta organisaatiotasoa rakentaessa on tärkeää varmistaa, että vaikuttamismahdollisuuksia tarjotaan mahdollisimman monelle nuorelle. Jokaisella meillä on ajatuksia jaettavaksi, kunhan mielipiteen kertomiselle annetaan aito mahdollisuus.

 

Heräsikö kiinnostus? Ota yhteyttä:

Laura Saartoala, p. 044 012 4609, laura.saartoala@nuortensuomi.fi

 

 

About the author