Nuorten Akatemia, Suomen Nuorisovaltuustojen liitto ja Nuorten Suomi toteuttavat Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeen vuosien 2022–2024 aikana.
Valtakunnallisessa hankkeessa tuetaan alueellisten nuorisovaltuustojen perustamista ja toimintaa, rakennetaan verkostoja osallisuuden parissa työskentelevien välille sekä tuetaan hyvinvointialueiden johtoa ja henkilöstöä nuorten osallisuuden vahvistamiseksi.
Hankkeessa pilotoidaan erilaisia osallistumisen ja vaikuttamisen menetelmiä kuten Digiraateja, Erätauko-keskusteluja ja Vaikuta!-teemapäiviä yhdessä hyvinvointialueiden kanssa. Hankkeessa järjestetään erilaisia työpajoja ja tapahtumia, jotta hyvinvointialueiden nuoret, viranhaltijat ja päättäjät voivat kohdata ja käydä aitoa vuoropuhelua. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Ota yhteyttä: Laura Mäkäläinen, osallisuuden asiantuntija, p. 044 012 4609, laura.makalainen@nuortensuomi.fi
Nuorten Akatemia: Ella Kankaanranta, projektipäällikkö, ella.kankaanranta@nuortenakatemia.fi
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto: Sara Nyman, alueellisen osallisuuden asiantuntija, sara.nyman@nuva.fi
Mitä nuoret ajattelevat turvallisuudesta ja mikä lisää turvallisuuden tunnetta?
Näitä kysymyksiä pohditaan vuoden 2025 alussa starttaavassa Nuorten näköistä turvallisuutta -hankkeessa, joka toteutetaan Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston tuella.
Tavoitteena on laajentaa turvallisuustoimijoiden ymmärrystä nuorten turvallisuuskäsityksestä, vahvistaa nuorten osallisuutta turvallisuustoimijoiden työssä sekä lisätä moniammatillista yhteistyötä turvallisuustoimijoiden ja nuorisoalan ammattilaisten välillä.
Kokonaisuudessa kolmivuotisen hankkeen aikana on tarkoituksena mm. toteuttaa Kohtaamisesta osallisuuteen -koulutuksia pelastus- ja turvallisuusalan toimijoille (katso tiedot alempaa). Lisäksi pilotoidaan erilaisia kuulemisen kanavia ja tapoja, joihin lukeutuvat esimerkiksi turvallisuusfoorumit ja -keskustelut sekä Turvallisuutta!-peli ja -teemapäivät.
Toiminta starttaa Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa, myöhemmin tarpeen mukaisesti muissakin maakunnissa.
Ota yhteyttä: Carita Hännivirta, p. 044 012 4606, carita.hannivirta@nuortensuomi.fi
Nuorten Suomi toteutti vuosien 2021-2023 aikana Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan alueella Nuorten ääni maakunnissa -hanketta Länsi- ja Sisä-Suomen AVI:n rahoittamana. Alueen toimijoiden kesken etsittiin yhdessä ja erikseen ratkaisuja ja toimintamalleja nuorten äänen kuulumiseksi. Yhteistyötä tehtiin tiiviisti Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeen kanssa.
Haluaisitko osallistaa ja kuulla nuoria alueellisesti, mutta työkalut tai aika tämän toteuttamiseen puuttuu? Ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä ratkaisuja sekä yhteistyön mahdollisuuksia!
Ota yhteyttä: Carita Hännivirta, p. 044 012 4606, carita.hannivirta@nuortensuomi.fi
Tilaa Kohtaamisesta osallisuuteen -koulutus oman hyvinvointialueen pelastustoimelle. Koulutuksessa käsitellään vuorovaikutustaitoja, nuorten kohtaamista sekä osallisuuden vahvistamista osana pelastustoimen toimintaa. Koulutus sisältää luento-osuudet sekä monipuolisia toiminnallisia harjoituksia.
Kohtaamisesta osallisuuteen -koulutus räätälöidään alueen tarpeiden mukaan ja sen kesto on noin 4-6 tuntia. Koulutus on maksuton hyvinvointialueille.
”Kohtaamisesta osallisuuteen -koulutus oli aivan erinomainen. Saimme konkreettisia vinkkejä nuorten kohtaamiseen ja heidän näkökulmiensa huomioimiseen pelastuslaitoksen työssä. Nuorten kohtaamisen lisäksi koulutus antoi myös yleisemmällä tasolla ”työkaluja” vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Koulutukseen sisältyneet harjoitukset ja keskustelut kytkeytyivät suoraan omaan työhömme. Päivä oli hyvin suunniteltu ja toteutettu, ja sen jälkeen jäi tosi vahva tunne, että tämä oli todella hyvin käytettyä aikaa. Suosittelemme lämpimästi koulutusta kaikille, jotka haluavat oppia lisää osallisuudesta ja kehittää vuorovaikutustaan nuorten kanssa!”
-Koulutuksen tilannut pelastustoimen ammattilainen
Nuorten kotikentällä -kuvakorttipakassa on 30 erilaista korttia, joista jokaisessa on toisella puolella kuvitus ja toisella joko kysymys tai väittämä. Kortit on värikoodattu: vihreissä korteissa on tutustumiseen ja lämmittelyyn sopivia kysymyksiä, liiloissa vaikuttamiseen liittyviä kysymyksiä ja väittämiä ja punaisissa hyvinvointialueisiin liittyviä kysymyksiä ja väittämiä.
Kysymysten ja väittämien tarkoitus on murtaa jäätä ja herättää keskustelua, kun taas kuvat voivat inspiroida ja auttaa vastaamaan jännittävässäkin tilanteessa. Kortteja voi käyttää monella tapaa, ja kannustammekin soveltamaan niitä omiin tarpeisiisi parhaaksi näkemälläsi tavalla.
Tutustu kortteihin painamalla TÄSTÄ
Kohti nuorten hyvinvointialueita -hankkeessa hyödynnetyt menetelmät on koottu yhteen menetelmäpakkiin. Menetelmät on jaoteltu sen mukaan, ovatko ne enemmän laadullista vai määrällistä tietoa kerääviä ja ovatko ne suunnattu kasvokkaiseen vai digitaaliseen osallistumiseen.
Menetelmäpakki on luotu hyvinvointialueille nuorten osallisuuden edistämiseen ja nuorilähtöiseen kehittämiseen.
Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alussa. Nuorten Suomen, Nuorten Akatemian ja Nuorisovaltuustojen Liiton yhteinen Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke on tuottanut videon, jossa kerrotaan hyvinvointialueiden toiminnasta selkeästi.
Nuorten Suomi ry järjestämässä seminaarissa tuotiin esiin nuorten monipuolisen kuulemisen tärkeyttä ja työskenneltiin asian edistämiseksi. Tallenne:
Nuorten Suomella oli myös edellisen maakunta- ja sote-uudistusvuosien (2017-2019) aikana Nuorten maakunta -hanke, jossa kehitettiin ratkaisuja ja toimintamalleja nuorten vaikuttamismahdollisuuksien luomiseksi ja turvaamiseksi maakunnallisessa päätöksenteossa ja palveluiden kehittämisessä.
Hanke toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana. Maakuntina mukana olivat Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Satakunta. Kaikkiin viiteen maakuntaan perustettiin nuorten maakunnallinen vaikuttajaryhmä ja maakunnissa järjestettiin lukuisia eri koulutuksia sekä tilaisuuksia nuorten vaikuttamiseen liittyen.
Kyseiseltä hankekaudelta on kertynyt paljon edelleen ajankohtaista ja hyödyllistä materiaalia. Oheisista linkeistä pääset tutustumaan hankkeen työn tuloksiin muun muassa podcastien, julkaisun, koottujen aineistojen ja toimintasuositusten muodossa. Sosiaalisesta mediasta hankkeen toimintoja voi etsiä aihetunnisteella #nuortenääniesiin.
Nuorten maakunta -podcastissa ääneen pääsevät niin nuorten parissa työskentelevät asiantuntijat kuin nuoret itse. Podcastissa käsitellään muun muassa nuorten vaikuttamiseen liittyviä myyttejä, vähemmistöihin kuuluvien nuorten kuulemista sekä nuorten osallistamista päätöksentekoon.
Nuorten osallisuustyön tueksi on koottu suosituksia ja hyviä käytäntöjä niin nuorten maakunnallisen vaikuttajaryhmän toimintaan kuin kaikkien nuorten osallistamiseen. Vinkit ovat käytännön läheisiä ja auttavat toiminnan käynnistämisessä. Materiaali sisältää myös esittelyjä toimivista menetelmistä.
Nuorten kokemuksia vaikuttajaryhmistä kartoitettiin kyselyllä vuonna 2019. Tulosten mukaan nuorille on tärkeää vaikuttaa esimerkiksi nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin, kouluun ja opiskeluun sekä nuorten mielenterveysasioihin. Nuorten mukaan riittävä työntekijäpanos on olennaista.
Nuorten kokemuksia yhteiskunnan palveluista kerättiin hankkeessa sosiaalisen median kautta. Tutustu menetelmään ja nuorten tarinoihin.
Nuorten ajatukset esiin -huoneentaulut on luotu lasten ja nuorten mielipiteiden pohjalta. Huoneentaulujen avulla saadaan kerrottua nuorten terveiset päättävässä asemassa oleville aikuisille ja nuorille sekä nuorten ryhmiä ohjaaville aikuisille.